Ki vehet részt klinikai vizsgálatban?

A klinikai vizsgálatok egyik legfontosabb alapelve az önkéntesség.

Általánosságban a jogszabályok szabják meg, hogy ki milyen klinikai vizsgálatban vehet részt. Ezen túlmenően minden klinikai vizsgálatban a vizsgálati tervben részletesen lefektetett bevonási/kizárási kritériumok alapján dől el, hogy kik vehetnek részt benne.

A bevonási kritériumok azoknak a feltételeknek a listája, amelyek teljesülése esetén a vizsgálati alany részt vehet a vizsgálatban.

A kizárási kritériumok között olyan feltételek szerepelnek, amelyek teljesülése esetén a vizsgálati alany nem vehet részt a vizsgálatban. Ilyen kritériumok például az életkor, a betegség típusa vagy súlyossága, a korábbi kezelések vagy a vizsgálati alany egyéb megbetegedései, stb.

A jogszabályok és a bevonási/kizárási kritériumok két fontos célt szolgálnak.

Az egyik, hogy csak a tudományosság követelményeinek megfelelő kutatásokat végezzenek és ezáltal a vizsgálat végén pontos és megbízható válasz tudjunk adni a feltett tudományos kérdésekre.

A másik, hogy minden klinikai vizsgálatban a résztvevők a lehető legnagyobb biztonságban legyenek, sőt a fázis II.-IV. vizsgálatokban ők maguk is előnyökhöz jussanak.