MKVT COVID KÖRLEVÉL 5.


2020-05-01 - 2020-07-31

Az MKVT, mint társaság és a társaságunk tagjai külön-külön is több területen is helyt állnak a pandémiás időszakban

Bár a járvány java még csak most következik Magyarországon, a klinikai vizsgálatokkal foglalkozó szereplők, a megbízók és a klinikai vizsgáló helyek is kezdik megtalálni azokat a helyes gyakorlatokat, amelyek lehetővé teszik a betegek biztonságát leginkább garantáló megoldások alkalmazását. Ezeknek a harmonizálásában, terjesztésében igyekszik az MKVT is közreműködni a maga eszközeinek felhasználásával.

 

Az MKVT COVID-19 munkacsoportja hetente kétszer ülésezik. Az ott felhalmozódó tapasztalatokat, gondolatokat és anyagokat igyekszünk a tagsággal megosztani hírlevelek formájában.

 

Az MKVT Elnöksége által még korábban létrehozott Otthonápolási munkacsoportjába a járvány újra életet lehelt. A munkacsoport, Törőcsik Kálmán vezetésével kidolgozott egy javaslatot a home care témakörben, amit csatolok. Ez nem egy jóváhagyott terv, ez egy munkacsoporti javaslat, ezért ennek megfelelően kell kezelni.

 

Örvendetes hír a témával kapcsolatosan, hogy már van olyan home care megoldás, amelyet egy nagyon speciális (gyermek pszichiátriai) alkalmazásban, egy alapos kockázatelemzést követően kidolgozott kockázatminimalizálási terv keretében nyújtott be a megbízó az OGYÉI-nek, aki azt elfogadta.

 

A különböző intézmények folyamatosan dolgoznak belső szabályzataik a helyzetnek megfelelő megújításain.

 

A Debreceni Egyetem KK Belgyógyászat "A" épület klinikai farmakológiai részleg módosított Működési Rendje elérhető magyar és angol nyelven.

 

Nem COVID -19 specifikus hír, de fontos, hogy a Semmelweis Egyetem Tudományos Rektorhelyettese létrehozott egy, a klinikai vizsgálatok ügyeit összefogó csoportot, amelyet Molnár Tibor vezet. Tibort megismerve az MKVT ad hoc munkacsoportjában, nagy bizalommal tekintünk a csoport működése felé. A Semmelweis Egyetem klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos központi kommunikációja megújul.

 

Mindannyian látjuk, hogy a járvány sok tekintetben alapjaiban fogja megváltoztatni életünket. Így a mi szakmánk világára is nagy hatással lesz hosszú távon is. Előtérbe kerülnek az innovatív, új technológiákat alkalmazó megoldások. Bár nem fog megoldást adni a jelenlegi járvány konkrét kihívásaira (pl. remote SDV), de hosszabb távon nagyon fontos az elektronikus betegadatok hozzáférhetőségének kérdésköre. Ezért az MKVT Elnöksége létrehozott egy munkacsoportot, ami az EMR témakörét igyekszik feldolgozni a főbb szereplők bevonásával (pl. intézmények, study koordinátorok, megbízók, T System, hatóság, stb). A munkacsoport a már meg is tartotta az első ülését, ahol aktívan elkezdődött a munka.

 

Időközben megjelent az ETT KFEB útmutatója is a COVID -19 járvány kapcsán az új vizsgálatok szakhatósági engedélyeztetésével, új betegek bevonásával illetve COVID -19 vizsgálatok eljárásrendjével kapcsolatosan.

 

Egy, az MKVT tagtársainkat is magában foglaló munkacsoport azon dolgozik, hogy egy klinikai vizsgálatot indítson COVID -19 betegek gyógyítására gyógyult betegek szérumából kinyert szerrel történő passzív immunizálással. Ehhez elkészítették a protokollt, rendelkezésre állnak COVID-os betegeket kezelő vizsgálati helyszínek koordinátorokkal és mind a szérum kinyerésére, mind pedig a vizsgálatra alkalmas betegekkel, monitori és adatfeldolgozási kapacitás. Olyan partnert keresnek, aki a szer előállításához szükséges technológiával rendelkezik.

Vissza az eseményekhez