Milyen előnyökkel jár a klinikai vizsgálatban való részvétel?


Milyen előnyökkel jár a klinikai vizsgálatban való részvétel?

A klinikai vizsgálatokban való részvétel önkéntes, tehát mindenki maga dönti el, hogy részt vesz, vagy sem illetve, ha úgy dönt, hogy részt vesz a vizsgálatban, akkor is bármikor indoklás nélkül kiléphet.

Azt nem lehet egyértelműen garantálni, hogy a klinikai vizsgálatban való részvétel során kapott kezelés mindenki számára hatékony lesz, de a részvételnek egyik kétségtelen előnye, hogy hozzájuthatnak olyan új, még kísérleti fázisban lévő gyógyszerekhez, amelyek a kereskedelmi forgalomban vagy más módon még nem elérhetőek.

További előnye, hogy a klinikai vizsgálathoz kapcsolódóan olyan ellátásban lehet része, amelyre esetleg egyébként heteket, hónapokat kell várnia: a vizsgálat keretében orvosokból, nővérekből és más egészségügyi szakemberekből álló klinikai vizsgálati csapat foglalkozik a résztvevőkkel, tervezetten, megadott időpontra és ingyenesen történnek bizonyos tesztek, vizsgálatok. Mindeközben a résztvevő hozzájárul az orvostudomány fejlődéséhez és ezzel pedig más betegeken is segít.